JAK POZBYĆ SIĘ ZGAGI ?

Codziennie rano  piję ocet jabłkowy, a Ty ?

Wiesz, że zgaga jest objawem refluksu żołądkowo-przełykowego ? Wiesz dlaczego masz refluks ? Wiesz, że branie lekarstw na refluks nic nie da ? Dlaczego ? – Bo maskujesz objaw choroby, a nie zwalczasz przyczynę. Zobojętniasz kwasowe środowisko żołądka, a dolny zwieracz przełyku dalej jest otwarty, gdyż panuje zasadowe środowisko w żołądku. Myślisz, że jak nie piecze po lekach zobojętniających, to problem minął ? Niestety treść żołądkowa dalej się cofa, ale ponieważ kwas został zobojętniony nie odczuwasz dyskomfortu w postaci zgagi ➡️ treść, która się cofa ma obojętne pH.

Aby problem z refluksem zniknął w żołądku musi panować kwaśne środowisko – tak kwaśne, że jak byś włożył/a palca do żołądka, to został by strawiony (pH około 1-2,5).
Co powoduje, że kwasowość żołądka spada ? Głównie wysoko przetworzona żywność.

Jakie są konsekwencje neutralności czy mało zakwaszonego żołądka?
Jeżeli jemy tłuszcze, węglowodany, cukry proste organizm dobrze radzi sobie z ich trawieniem. Problem pojawia się przy spożywaniu białek, jak na przykład: mięso, sery, rośliny strączkowe, jajka. Białko składa się z poszczególnych aminokwasów i to właśnie tych aminokwasów potrzebuje nasz organizm do samodzielnego budowania innych potrzebnych mu białek, np enzymów, hormonów, hemoglobiny. Sam tego nie zrobi, potrzebuje mieć substraty, które mu dostarczymy wraz z żywnością.

Jeżeli żołądek ma kwasowość powyżej pH – 3, to nie wchłanianych jest wiele substancji, np żelazo. Przy kwasowości pH 6-7, żołądek praktycznie nie pracuje. Polega to na tym, że białka z mięsa czy jajek nie są do końca strawione. Strawione czyli podzielone na aminokwasy. Do takiego procesu potrzebny jest kwas solny, który przekształca nieaktywny pepsynogen w pepsynę odpowiedzialną za trawienie białek w żołądku.
➡️Nie strawione białko gnije. Tu teoretycznie nie ma problemu, ponieważ przejdzie przez dwunastnice do jelita cienkiego, grubego i zostanie wydalone z organizmu. TEORETYCZNIE , bo nie dostarczymy aminokwasów do budowy neurotransmiterów (np serotoniny) czy hormonów tarczycy, albo hemoglobiny, która transportuje tlen  Jeśli dodatkowo nasze jelita są nieszczelne problem jest poważny, bo oprócz braku aminokwasów do budowy ważnych substancji – niestrawione cząstki białka trafiają do krwiobiegu. Wtedy układ odpornościowy widzi obce ciało i zaczyna je zwalczać. Konsekwencje odpowiedzi organizmu na ciała obce mogą być destrukcyjne dla organizmu:
➡️bóle kolan (stan zapalny)
➡️depresje (brak serotoniny)
➡️bezsenność (brak melatoniny)
➡️anemia (niedobór żelaza, mała ilość hemoglobiny)
➡️niedoczynność tarczycy (brak aminokwasów do budowy hormonów)
➡️ciągłe wzdęcia ( niestrawione białka ulegają procesom gnilnym w jelitach)
➡️niestrawione białka mogą być alergenami, co powoduje wiele reakcji alergicznych.

Wszystko to dzieje się, ponieważ najczęściej nie mamy dobrze zakwaszonego żołądka!

W wielu przypadkach wystarczy dokwasić żołądek, aby pozbyć się wielu schorzeń!
Oczywiście, dolegliwości powstają także z wielu różnych przyczyn, ale warto sprawdzić stan żołądka. A nóż… 

Jak dokwasić żołądek ?
1 łyżka organicznego octu jabłkowego + szklanka wody – wypić na czczo – niedobre, ale skuteczne 

Do dzieła !
Wasz Dietetyk
mgr Natalia Dębiec