Żywność ekologiczna – jak ją rozpoznać ?

Oglądasz produkt i zastanawiasz się, czy jest on ekologiczny?
Zapamiętaj ten znak – 12 białych gwiazd ułożonych w kształt liścia daje ci gwarancje, że produkt spełnia odpowiednie normy. Ten symbol jest OBOWIĄZKOWY dla żywności ekologicznej, która została wyprodukowana w krajach UE. Ten znaczek daje nam 100% gwarancję, że kupujemy prawdziwie ekologiczny produkt.

Niestety bardzo często spotkać się możemy z fałszywymi certyfikatami.Warto znać prawdziwe certyfikaty produktów ekologicznych, ponieważ naprawdę łatwo można się nabrać na fałszywe produkty eko.

Co to jest ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA?

Żywność ekologiczna posiada certyfikaty pochodzenia ekologicznego, co oznacza, że:

  • w jej produkcji nie stosowane są pestycydy, sztuczne nawozy, konserwanty i sztuczne barwniki, a także hormony (dotyczy mleka i mięsa)
  • nie jest genetycznie modyfikowana
  • proces produkcji takiej żywności jest pod ciągłą kontrolą – od momentu posadzenia aż po dostarczenie go do klienta
  • stosowane są nawozy organiczne
  • zwierzęta karmione są naturalną paszą
  • żywność ekologiczna zawsze jest oznaczona wiarygodnym certyfikatem. Produkty eko posiadają zazwyczaj więcej minerałów i witamin.

Jak rozpoznać czy produkt posiada prawdziwy certyfikat?

Niestety bardzo często producenci oszukują konsumentów i dodają na etykiety swoich produktów napisy bio, eko czy naturalne. Jednak istnieje lista wiarygodnych certyfikatów, dzięki którym mamy pewność, że naprawdę kupujemy oryginalny produkt ekologiczny. Takie wyróżnienie trafia tylko i wyłącznie do prawdziwych gospodarstw ekologicznych, ponieważ istnieją bardzo restrykcyjne zasady przyznawania tych certyfikatów. Uzyskanie takiego certyfikatu jest wyróżnieniem prestiżowym.

Produkty, które zostały wytworzone w UE muszą być oznaczone zielonym listkiem. Jednak oprócz tego symbolu dozwolone jest umieszczanie innych regionalnych, krajowych czy prywatnych nazw jednostek certyfikujących.

Nie znalazłeś tego znaku, ale widzisz znaczki z napisami „zdrowa żywność”, „naturalne”, „light” i „sugar free”? To nie jest ekologiczny produkt!

Znaczenie żywności ekologicznej w diecie
1) wyższy procent suchej masy i mniej wody, co objawia się wyższą gęstością energetyczną produktu i większą ilością dostarczanych składników mineralnych do organizmu (więcej żelaza, magnezu, fosforu)
2) Ziemniaki, papryka, porzeczki i pomidory wykazują większą zawartość witaminy C.
3)Większa ilość beta-karotenu i cukrów w owocach i warzywach czerwonych oraz pomarańczowych i żółtych.
4) eko-żywność charakteryzuje się wyższą jakością smakowo-aromatyczną.
5) surowce ekologiczne są łatwiejsze w przechowywaniu zimą.
6) podczas badań przeprowadzanych na szczurach, wykazano, że zwierzęta chętniej sięgają po eko-produkty. 🙂

Żywność ekologiczna – dla kogo jest przeznaczona?

Niemowlęta oraz dzieci
● Ekologiczna żywność to droga do zdrowia. Pamiętaj o tym, kiedy będziesz podawać swoim maluchom posiłek. Prawidłowo zbilansowana dieta wsparta wysokiej jakości produktami wpłynie pozytywnie na ich zdrowie, doda energii na cały dzień, a także wspomoże odporność całego organizmu.
● To posiłki wolne od szkodliwych „E” (chociaż nie wszystkie „E” są złe- o tym w kolejnych wpisach :)) i GMO. To świeże warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw. To codzienna dawka energii i zdrowia

Dorośli
● Żywność ekologiczna to ważny element profilaktyki zdrowotnej w diecie dorosłego człowieka.

Osoby w wieku starszym
● W diecie seniora nie można zapominać o ważnych składnikach mineralnych , na które wzrasta zapotrzebowanie wraz z wiekiem:
● wapń – jego niewystarczająca ilość prowadzi do osteoporozy
● żelazo- niedobór prowadzi często do anemii
● antyoksydanty – np. wit A, wit D, selen, wit C- zapobiegają nowotworom. Produkty ekologiczne są bogate w te składniki.

Sportowcy
● Mają zwiększone zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne. Żywność ekologiczna poprzez większy udział suchej masy ma większą gęstość energetyczną oraz odżywczą, przez co doskonale sprawdza się w
diecie sportowca ! Zapobiega niedoborom oraz ich skutkom, np skurcze mięśni.

Kobiety w ciąży
● Wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, kwas foliowy, jod, witaminę D3 oraz kwasy omega3. Zdecydowanie
więcej tych związków znajdziemy w żywności ekologicznej niż w konwencjonalnej.

 

Osoby z chorobami tarczycy
● Produkty z upraw ekologicznych są bogate w składniki odżywcze wspomagające prawidłową pracę tarczycy : pełnowartościowe białko, jod, żelazo, selen, cynk. Brak sztucznych środków ochrony roślin powoduje łatwe wchłanianie do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Osoby cierpiące na anemię
● Wykazano, że żywność ekologiczna zawiera więcej żelaza, miedzi, witamin z grupy B oraz witaminy C – więc świetnie sprawdza się u osób z niedokrwistością.

Osoby cierpiące na nowotwory
● Głównym problemem osób cierpiących na nowotwory oprócz choroby podstawowej jest niedożywienie jakościowe. Żywność ekologiczna poprzez bogactwo witamin i mikroelementów pomaga odżywić organizm, uzupełnić niedobory i
walczyć z chorobą.

Przyczyny wysokich cen ekożywności

W gospodarce rynkowej produkty wysokiej jakości mają wyższą cenę. Jest to fakt zrozumiały dla konsumentów i szeroko akceptowany. Żywność ekologiczna musi spełniać surowe wymogi określone przez ustawodawstwo polskie i europejskie i jej jakość jest gwarantowana procesami certyfikacji i kontroli. Dzięki pracochłonnym metodom produkcji oraz naturalnym (lecz kosztownym) zabiegom pielęgnacyjnym jest nie tylko zdrowsza, ale również lepiej smakuje.
W związku z powyższymi faktami ceny skupu ekologicznych produktów rolnych są wyższe (co najmniej o 30%) w porównaniu do cen produktów konwencjonalnych.

Rozważając zakup produktów ekologicznych należy mieć na względzie fakt, że eko  żywność stanowi najtańszy i
najskuteczniejszy sposób profilaktyki zdrowotnej. Dzięki niej można obniżyć koszty wizyt u lekarzy i zakupu leków, zyskując dodatkowo na dobrym samopoczuciu, kondycji fizycznej i wyglądzie.