Czy wiesz, że przeciętny człowiek, niemający wykształcenia medycznego, natomiast doszczętnie zdoktrynowany czy wręcz ogłupiony tym, co słyszy na temat cholesterolu nie wie na przykład, że:
-
Cholesterol nie jest śmiercionośną trucizną, ale substancją niezbędną dla wszystkich komórek organizmu ssaków?
-
Sztuczne obniżanie poziomu cholesterolu jest bardzo groźne dla zdrowia człowieka?
-
Zbyt niski poziom cholesterolu jest bardziej groźny niż zbyt wysoki?
-
Taka sama ilość osób umiera na zawał mając NISKI poziom cholesterolu jak i osób z wysokim poziomem?
-
Produkcja cholesterolu przez Twój organizm wzrasta, kiedy spożywasz go mało, zmniejsza się, kiedy spożywasz go więcej?
-
Propagowana dieta o niskiej zawartości tłuszczu zwierzęcego (nasyconego) i cholesterolu nie może obniżyć poziomu cholesterolu więcej niż zaledwie o kilka procent?
-
Wiele środków farmakologicznych obniżających poziom cholesterolu jest niebezpiecznych dla zdrowia i może przyspieszyć zgon?
-
Nowe lekarstwa obniżające cholesterol, nazwane „statynami”, obniżają śmiertelność spowodowaną chorobami serca, jednak nie dlatego, że obniżają cholesterol, równocześnie statyny – niestety – stymulują również powstawanie komórek rakowych?
-
Człowiek może stać się agresywny lub mogą się pojawić u niego tendencje samobójcze, jeśli jego poziom cholesterolu zostanie nadmiernie obniżony?
-
Zbyt duży udział w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 (pochodzących z roślin) może wywołać miażdżycę?
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jakoby miały zapobiegać chorobom serca, wywołują problemy sercowe i zmiany nowotworowe u szczurów?
-
Jeśli spożywa się zbyt dużo tłuszczów roślinnych (nieprawidłowy stosunek omega 6 do omega 3), organizm starzeje się przedwcześnie, czego objawem zewnętrznym jest pomarszczona skóra, a wewnątrz ciała podobne niekorzystne zmiany w narządach wewnętrznych?
-
Ludzie zniskim poziomem cholesterolu mają podobną ilość blaszek miażdżycowych wnaczyniach krwionośnych coci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu?
-
Ponad trzydzieści badań naukowych przeprowadzonych na ponad 150000 osób wykazało, że osoby, które miały zawał serca, nie spożywały więcej tłuszczów nasyconych ani mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż inni ludzie?
-
Starsze kobiety, które mają wysoki poziom cholesterolu żyją dłużej niż kobiety z niskim poziomem cholesterolu?
-
Wiele z powyżej przytoczonych faktów przez dekady było opisywanych w publikacjach naukowych i książkach, ale propagatorzy koncepcji „Dieta–serce” nigdy ich nie podawali do wiadomości opinii publicznej?